Reviews

 • Gefle Dagblad (SWE)
 • Aggressiv rock som tagen från 90-talet

  Arbetarbladet - 2009-03-09

  Släppfest på CC-puben. 80/20 Rule har valt plats med omsorg när de ska fira sin kommande debutskiva ”Northeast”.

  Själv kan jag knappast tänka mig något bättre ställe i Gävle för ändamålet. Det skulle vara Spegeln i så fall, som flera av bandmedlemmarnas lokala musikerkompisar (Anna Frank, Twiggy Frostbite) har valt på senaste tiden. Men det här blir ändå mer intimt, mer rock på något sätt. Det är också symboliskt nära järnvägsstationen, som för att symbolisera att nu är det turné som gäller för 80/20 Rule den närmaste tiden.

  Trots att 80/20 rule släpper sin debutskiva är de inga nybörjare. Det märks när de kliver på scenen vid halv tolv på kvällen. Här finns till exempel framträdande Gävlemusiker som William Blackmon (trummor) och Mattias Beijmo (gitarr). De spelar tajt, aggresiv och skitig alternativ-rock och låter i sina bästa stunder lika arga som Manic Street Preachers gjorde innan Richey Edwards försvann spårlöst i mitten av 90-talet.

  Till de starkare inslagen hör även när låtarna byggs upp kring Pär Lauréns basspel för att så småningom braka loss i gitarrmangel och rejält röj. Här anar jag ett stänk av Rage against the machine, även om inte 80/20 Rule själva har angett rapmetalbandet bland sina influenser.

  Trots att Mattias Beijmo skriver låtarna är ändå sångaren Jimmy Jönsson styrkan med 80/20 Rule. Han lyfter bandet flera snäpp med sitt rockutseende, sina poser och rösten.

  Men en fråga återstår ändå: Visst är 80/20 Rule bra, men hur unika är de egentligen? De får också jobba en del på scenshowen om de vill slå på lite större scener.

  Nils Holmqvist | URL

  Categories