« Artists

Itäkeskus

Itäkeskus

Beijmo: sång+gitarr
Nomme: trummor
PE: bas

Itäkeskus

Det är märkliga tider. Människor som vi ger det förtroende en representativ demokrati kräver, är alla vindflöjlar till synes injackade i det som de tror folk tycker på Twitter och Facebook. Politiker i alla färger tävlar i populism och förenas över partigränserna i törsten på makt och bekräftelse. De som inte triangulerar och positionerar sig och agerar utefter av ideologi och verklig övertygelse, kallas "aktivister", är obekväma och fryses ute, ignoreras, hånas. Politik är inte att vilja, det är att ha makt. Det finns ett ordspråk eller nåt som går typ: "Det enda som är värre än de onda människornas ondska är de goda människornas tystnad". Jojo, men det finns en sak som är värre: De goda människornas slingrande, kalkylerande och fega positionerande. De som väljer att tiga i rätt församling för att få makt och inflytande, men där det är ofarligt bröstar upp sig ideologiskt.

Så här är Itäkeskus. För att de kan inte få stå där i sin skenhelighet och inte lysas på med den mest brännande jävla blåslampa någonsin uppfunnen.

Musik har blivit övertänkt, datadrivet och ett rävspel där olika låtskrivare tävlar om att göra den mest perfekt anpassade, gärna lite samtids-edgy, låten till ett artistpersona som alltmer ska ge intrycket av att faktiskt kännas "real". Men allt är såklart fejk; den "kreativa" processen spenderas framför AI-drivna musikprogramvaror som automatiskt föreslår ackordföljder och ljudbild. Texterna är som reklamcopy baserat på skivbolagens och managementens brief: "Hon behöver ta plats som stark kvinna, men samtidigt sexig", "han ska kännas som Bruce men också lite gullig, som en liten kille - fattar ni?". Artister som försöker göra något annat, kanske helt enkelt bara ställa sig i nån skabbig jävla studio och låta blodet hamna på hårddisken, de hör ni aldrig. De marknadsekonomiskt dopade algoritmerna och den korrupta "curation"-logiken gör att ni bara hör allt det andra, det som är tillverkat för att approximera de känslor du glömt fanns där. Du tror att du känner för att de vet hur känslor fungerar; precis som Percocet, Vicodin eller andra opioidläkemedel är framtagna är även det du hör på Spotify gjort för att du ska känna artificiella känslor och få artificiella idéer.

Så här är Itäkeskus. Ett litet försök att vara något annat. Oroligt, orepat, okvantiserat, onöjt, obstinat, oorganiserat, onödigt.

  • Booking

  • Agent: Lars Brandér (men föreslå gärna en annan för Lars SUGER!)
    lars@dither.se

Releases

Itäkeskus - Trycker pa en knapp